Flexibel inlärning innebär variation för eleverna

Om skolval och Björkskolan

Kan jag välja skola själv?

Ja det kan du. Alla barn får en placering på en skola i sin hemkommun. Men du har alltid rätt att söka till en annan kommunal skola, eller en friskola, t ex om du hellre vill ha en speciell inriktning.

Vad är en friskola?

En fristående skola drivs inte av offentliga sektorn. Björkskolan följer läroplanen, lagar och förordningar som gäller för alla grundskolor.

Vad skiljer Björkskolan från andra högstadieskolor?

Björkskolan är en friskola med kristen värdegrund. Vi tar också emot ett mindre antal elever. Det gör att vi har mindre klasser och kan lättare anpassa undervisningen efter den enskilda individen. Idag har vi drygt 80 elever, från årskurs 6 till 9.

Hur går undervisningen till?

Vi tror på flexibel inlärning. Vi vet att människor lär sig saker på olika sätt, så därför anpassar vi undervisningen så att alla kan ta till sig så mycket som möjligt.

Måste jag vara troende för att gå på Björkskolan?

Nej inte alls. Vi välkomnar alla elever, oavsett bakgrund, värderingar och synsätt.

Kostar det någonting att gå på Björkskolan?

Nej det gör det inte. Vi finansieras av kommunala bidrag och behöver inte ta ut elevavgifter.

På tal om pengar, vad händer om Björkskolan går med vinst?

Det finns inget vinstintresse med Björkskolan, utan allt handlar om att erbjuda en skola som ger eleverna en bra start i livet. Om verksamheten skulle gå med vinst, återinvesteras varenda krona i verksamheten.

Hur ansöker jag om en plats på Björkskolan?

Du skickar en intresseanmälan via vårt formulär under fliken Ansök. Intresseanmälan är ej bindande.

När ska ansökan senast skickas in?

Vi tar emot ansökan fortlöpande. Det går alltid att välja skola – även när terminen har börjat.

Praktiska frågor

Var ligger Björkskolan?

Skolan är belägen på Torsgatan 17G, alldeles intill Norrvalla och Eddahallen.

Tar jag med egen mat till skolan?

Nej det behöver du inte göra. Lunchmat serveras på Restaurang Köket.

Hur fungerar det om jag har specialkost?

Eleverna erbjuds den mat som serveras enligt matsedel – undantag beviljas av medicinska, religiösa och etiska skäl.

Hur fungerar det med skolbuss?

Vi har en egen buss som går till Björkskolan, endast morgontur. Den startar i Skelleftehamn och går via Ursviken, Bergsbyn, Moröbacke till Björkskolan. Har du frågor om bussturen kan du ställa dem till Anders Bäckström: 070-314 77 70.

Likt elever vid andra skolor kan man ansöka om busskort hos kommunen, se mer information på http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=151692

Hur fungerar det med försäkring?

Eleverna är försäkrade via Trygg-Hansa och elevförsäkring gäller olycksfall både under skoltid och fritid. Vid olycka ombeds ni kontakta skolan för skadeanmälan.

Övriga frågor

Hur arbetar ni för en trygg miljö?

Vi har noll tolerans mot kränkande beteende och arbetar kontinuerligt för en trygg miljö.

Hur kan jag kontakta er?

Du kan ringa 0910-797916 så kommer du till vår administration. Det går också bra att kontakta vår rektor Magdalena Lundberg på magdalena.lundberg@bjorkskolan.se. Eller så kommer du och hälsar på, vi finns på Torsgatan 17 G. Du hittar oss även på Facebook och Instagram; @bjorkskolan.